divendres, 18 d’abril del 2008

"Actua" ... cions capgrosseres


Si ahir reclamava la capitalitat humorística de Mataró, avui em toca fer una rectificació pública. Em mantinc en la proposta (i quan parlo de capitalitat no em refereixo només al Maresme lliure i tropical sinó que la faig extensiva al món mundial) però aprofito l’avinentesa per afegir-hi un element més: capital de l’humor i de la barra (que no de bar, sinó més aviat en la seva vessant caradura).

No sé com s’ho fan, però al final m’hauré de creure que en aquest circ a l’aire lliure en que s’està convertint Mataró per mèrits (demèrits) propis, a alguns els nans els hi creixen i recreixen fins esdevenir de talla Robafavenca. Al pas que anem, ja poden anar encarregant una nova comparsa que, s’acosten les Santes, i en Mataties, la bruixa i en Biada (el faig sortir per allò que a alguns integristes encara els pica la seva procedència) han adquirit una talla que, d’aquí dos dies, ens venen els americans i els fitxen per jugar a la
NBA i WNBA.

La darrera (n’hi hauran més?): resulta que la gent d’
Actua no paga el lloguer de l’immoble que ocupa des del 2005 degut a que es van instal·lar en una plaça que “no estava completament configurada”. Aquesta si que és bona, ens superem dia si i dia també. La pregunta és senzilla, Si l’espai no estava en condicions, per què s'hi van instal·lar quan s’hi van instal·lar? I, com és que se’ls ha permès aquest aplaçament de pagament amb interessos incorporats (que només faltaria)? Dos motius per la reflexió: per l’agravi comparatiu que suposa amb altres que, tot i estar situats en indrets que s’estan urbanitzant, paguen el seu lloguer religiosament (siguin públics o privats) i per allò de l’honorabilitat de la dona del Cèsar. No queda massa bé que el plec de condicions no reflectís una clàusula d’aquestes característiques (potser hagués afavorit que s’haguessin presentat altres ofertes i ja se sap que la competència sol ser positiva quan parlem de mercat lliure i tropical) i que s’esperi a la signatura del contracte per formalitzar una “proposta” que no obligació. Però, clar, com que ja no hi havia competència ...

Reconec que el
Robafaves ha fet, durant temps complicats, una tasca molt important a la ciutat de difusió cultural i, més a prop en el temps, amb la seva inversió en immobles, ha contribuït a dignificar un carrer de la ciutat, però si ja em va sorprendre que, en el seu dia, busquessin com a aliats a la gent d’Abacus (a qui s’han cansat i recansat de criticar públicament pel fet que oferien descomptes als seus associats, però amb qui, quan ha convingut, s’han aliat per seguir quasi mantenint el monopoli del negoci del llibre a Mataró), també tinc molt clar que no es pot pretendre viure tota la vida de les glòries passades i adobar-les amb una capa de vernís purista que pretén convertir el què és un negoci amb una determinada fórmula organitzativa empresarial en quelcom més que la crua realitat (fets no paraules) s’entesta en contradir.

No sé vosaltres, però jo continuaré com sempre, comprant a preus més competitius a la
FNAC (a Mataró al Tramvia de la plaça Granollers i, especialment, a les paredetes que per Santes se situen a la Rambla) i, en tant que consumidor preocupat per la seva economia i amb poques ganes d’aguantar collonades, seguiré amb el meu particular boicot comercial a determinats establiments (cooperatius o no).